Her om dagen ble vi kontaktet av en nyansatt i et stort konsern på Sunnmøre. 30-åringen var oppgitt over den gammeldagse onboarding-prosessen, som endte med utdeling av en 100-siders manual skrevet for 10 år siden. Hvorfor anvender vi ikke podkast som et onboardings-verktøy, sa han. Ja. Hvorfor ikke?
Vender vi blikket over dammen er dette slettes ikke uvanlig, og flere store selskap har tatt det i bruk. Innholdet i manualen kan dramatiseres, lydlegges og du velger selv fortellerstemme i henhold til budsjett.
Manualen deles opp i mange korte episoder som den ansatte kan høre når det passer seg. For eksempel på vei til og fra jobb, når du rydder hjemme eller går tur med hunden.
Podkast er relativt billig å produsere, og nesten gratis å distribuere. Videre kan bruk av podkast i onboarding forbedre forholdet mellom ledere og ansatte, og dermed fremme lojalitet.
Onboarding via podkast gjøres som en såkalt «privat podkast». Det vil si at for å lytte til podkasten må du ha en lenke og et passord. Når du trykker på lenken og skriver inn passordet, vil podkasten legge seg i Apple-spilleren, men den er fortsatt bare synlig for den som mottar passordet. Hvem som faktisk har hørt podkasten, og hvilke episoder, har du som leder kontroll på i et dashboard.
Er dette noe for deg? Driver du med onboarding? Søker du ansatte i alderen 25-45? Da bør du absolutt vurdere podkast som onboarding-verktøy.
Fordeler med Podkast som onboarding-verktøy.
- Personliggjøring og samtalebasert ramme: Podkast kan skape en mer personlig og effektiv læringsopplevelse.
- Selvstyrt læring: Ansatte kan velge podkaster basert på interesse, noe som støtter selvstyrte læringsveier.
- Engasjerende innhold: Podkast kan gjøre store deler av skriftlig innhold mer engasjerende, og fungerer godt som et supplement til interaktive og selvstyrte læringsressurser.
- Kostnadseffektivitet: Produksjon og distribusjon av podkast er vanligvis svært rimelig, noe som kan spare betydelige opplæringskostnader.
- Effektivitet og «bærbarhet»: Podkast er tidsbesparende og kan høres på farten, noe som er ideelt for opptatte ansatte.
- Arkivering for fremtidig bruk: Podkaster kan arkiveres for å bygge opp et verdifullt kompetansebibliotek som er tilgjengelig for ansatte når som helst.
Ting å tenke på når du bruker podkast som onboarding.
- Lydkvalitet: Viktig å opprettholde god lydkvalitet for å sikre en positiv læringsopplevelse. Husk mange høre podkast i bil, når de vasker opp, jogger og er i støyfulle omgivelser.
- Struktur og flyt: Lag et generelt omriss for podkasten, men unngå for mye manus for å bevare en naturlig og personlig samtalestil.
- Organisering av arkiverte podkaster: Viktig at ansatte enkelt kan finne og bruke podkasten ved behov.
- Datainnsamling: Overvåk episodenes popularitet og bruk informasjonen til å styre andre opplæringsmetoder.
- Integrering med e-læring: Podkast kan integreres direkte i e-læringsplattformer, med nedlastingslenker tilgjengelig i læringsstyringssystemet.
Høres dette interessant ut? Ta kontakt for en uforpliktende prat så finner vi fort ut om dette er noe for deg eller ikke.